Längd: 23 minuter 30 sekunder

Vänstern vill avskaffa alla fängelsestraff kortare än ett år - även för återfallsförbrytare

Veckans Juridik


Ersätt de korta fängelsestraffen med frivård i kombination med fotboja, detta skulle minska risken för återfall. Det säger Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Väldigt många sitter på två till tre månader på anstalt. Enligt Kriminalvården så hinner de då inte sätta igång med en verkställighetsplanering, med sin behandlingsplan. Det är väldigt svårt att motivera personer som sitter ganska kort tid på anstalt att börja en behandling.

"Frihetsberövande i frivården"
Konsekvensen blir därför att många återfaller i brott, säger enligt Linda Westerlund Snecker.

- Vänsterpartiet föreslår något ganska radikalt som även frivårdens Generaldirektör tycker verkar vara en bra lösning, nämligen frihetsberövande i frivården. Alltså att frivården har intensivövervakning, kanske med elektronisk fotboja under ganska lång tid, tillsammans med behandling.

Yrkeskriminella som återkommer gång på gång och får normalt ett fängelsestraff på upp till ett års fängelse för en rad mängdbrott, ska de få frivårdsinstatser istället för kriminalvård?

- Det är ytterst lämpligt för de som återfaller och har den här mängdbrottsligheten av artbrotten, just för att det är de som har den störst utmaningen med att återetablera sig i samhället. De är de som har den största lockelsen med att inte avsluta det kriminella beteendet.

- Det är en större utmaning att sitta nykter på helgen, i sin lägenhet och veta att frivårdsinspektören kan komma när som helst, att ha elektronisk fotboja och bara kunna röra sig inom vissa områden att samtidigt behöva gå till en arbetsplats, praktikplats eller utbildning. För att kunna att stoppa ett kriminellt beteende måste man lära sig att fungera i samhället igen. Det gör man ganska dåligt på anstalt, säger Linda Westerlund Snecker. 

Medverkande
Chefredaktör, Dagens Juridik
Journalist, Dagens Juridik
rättspolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Senaste videor