Längd: 39 minuter 4 sekunder

Rättsutveckling - Fredrik Wersäll, Ida Salomonsson, Gunnar Brolin

Veckans Juridik


Finns det någonting i dagens rättssamhälle som framtidens domare kommer att betrakta som häxprocesser? Ska vi införa prövningstillstånd för alla brottmål i hovrätterna? Och vad innebär det att kvinnorna nu är i majoritet bland landets domare?

Programmet tar avstamp i Svea hovrätts 400-årsjubileum – att kung Gustav II Adolf den 16 februari 1614 utfärdade fullmakt för Sveriges första överrätt som då var tänkt att vara en "högsta domstol".

Hur har detta påverkat den svenska rättsutvecklingen, vilken roll har hovrätterna egentligen fått idag efter den omdiskuterade rättegångsreformen "En modern rättegång" (EMR) – och hur ser framtiden ut i en värld där en stor del av hovrättsdomarna tid går åt till att titta på video i stället för att möta människor öga mot öga i rättssalen?

Dessutom: Ska vi, som bland annat Fredrik Wersäll vill, införa prövningstillstånd för samtliga brottmål i hovrätterna? Regeringen vill vässa reglerna för skiljförfarandet i Sverige - någonting som har blivit den svenska juridikens stora exportframgång.

I studion:

Fredrik Wersäll, hovrättspresident för Svea hovrätt

Ida Salomonsson, tf hovrättsassessor i Svea hovrätt

Gunnar Brolin, advokat och doktorand i rättshistoria vid Uppsala universitet

Medverkande
Chefredaktör, Dagens Juridik

Senaste videor