Längd: 23 minuter 33 sekunder

"Öppna fem nya tingsrätter" - KD vill öka rättsväsendets lokala närvaro

Veckans Juridik


Kristdemokraterna vill att det öppna upp nya tingsrätter runt om i landet. Syftet är ett rättsväsende som är närmare medborgarna men också om att möta en förväntad måltillströmning. Det säger partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson i Veckans Juridik Valspecial.

Partiet föreslår nya tingsrätter i Arvika, Västervik, Örnsköldsvik, Katrineholm och Värnamo. Kristdemokraterna vill också se ny hovrätt i Karlstad, ny kammarrätt i Malmö och en ny hyres- och arrendenämnd i Örebro.

- Vi ser ett stort behov i att bygga ut rättsväsendet de kommande åren när vi samtidigt gör en stor satsning på polis.

- Det här är en viktig del i att ha ett tillgängligt rättsväsende. Vi har en regering som flyttar ut myndigheter till olika delar av landet. Vi menar att den viktiga poängen för befolkningen är inte att få Strålsäkerhetsmyndigheten i Katrineholm, det handlar om att få ut poliser i hela landet och att man får ett rättsväsende som är närmare än vad det är idag.

Det har funnits en stor enighet om att man ska centralisera domstolarna och man har stängt små tingsrätter, vad är orsaken till att man går i den här riktningen nu?

- Vi ser framför oss att målsättningen kommer öka till domstolarna och det behöver finnas en större närvaro på fler orter. Vi var inte helt positiva till nedläggningarna av flera tingsrätter i början av 2000-talet när det gjordes och nu tycker vi att det är läge att öppna upp på de här platserna.

Det har varit svårt att få kompetenta jurister som domare till de mindre tingsrätterna, hur har ni tänkt lösa den frågan?

- Det är ju ett uppenbart problem redan idag. Och det är ju givetvis ett legitimt argument mot vår satsning. Vi tycker ändå att det är viktigt att prioritera detta, att man behöver sätta in åtgärder för att göra det attraktivt att arbeta på de här orterna.

- Vi tror att exempelvis i Karlstad där det redan finns olika statliga myndigheter, det finns andra rättsinstitutioner att de då också skulle kunna vara en lämplig plats att starta en ny hovrätt på för att det också finns andra myndigheter som kan vara exempelvis arbetsgivare till en partner om man väljer att flytta till Karlstad.

Medverkande
Chefredaktör, Dagens Juridik
Journalist, Dagens Juridik
rättspolitisk talesperson, Kristdemokraterna

Senaste videor