Längd: 37 minuter 44 sekunder

”Korrupt samhälle när röster fiskas genom snabb lagstiftning” – stor intervju med HD:s nya chef

Veckans Juridik


”Politikerna vidtar lagstiftningsåtgärder för att vinna röster – och då befinner vi oss sig väldigt nära ett korrupt samhälle”. Det säger Högsta domstolen nya chef Stefan Lindskog som vill införa en svensk senat för att göra lagstiftningen ”trögare”. Själv är han väldigt förtjust i den form av normbildning som HD ägnar sig åt: att skapa prejudikat.

Stefan Lindskog var den första i släkten som tog studenten och blev akademiker och han har många ideal och rättesnören med sig från sin uppväxt. Efter juristexamen gick allting med en rasande fart. Han kombinerade en advokatkarriär inom affärsjuridiken med rättsvetenskaplig forskning. När han var på älgjakt en söndag i oktober ringde justitieministern. Och ja – han var redo att bli justitieråd i HD. Vid det laget var han ekonomiskt oberoende och ”hade råd att ta en anställning inom staten”.

Den 1 maj tillträder Stefan Lindskog som ny chef och ordförande för Högsta domstolen. Möt honom i ett personligt samtal med Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg – i Veckans Juridik.

Medverkande
Chefredaktör, Dagens Juridik
Justitieråd och ordförande Högsta domstolen

Senaste videor