Längd: 32 minuter 39 sekunder

Glödhet marknad för framtidens jurister - men djävulen sitter i detaljerna

Veckans Juridik


För fem år sedan riskerade juristutbildningen vid Stockholms universitet att få sin examinationsrätt indragen av Högskoleverket. Idag rankas den som en av världens 50 bästa juristutbildningar – bland annat eftersom man satsat på att få studenterna att tänka kritiskt. Men vilken typ av jurister behövs egentligen i framtiden?

Enligt Jusek är arbetsmarknaden ”glödhet” för jurister och på juridicum i Stockholm arbetar man hårt med att förbättra kvaliteten på utbildningen.

- Jurister måste kunna se helheten oavsett om de jobbar med kommersiella frågor eller rättvisefrågor, säger Jonas Ebbesson från Stockholms universitet.

- Men djävulen sitter i detaljerna och man kan inte googla fram en rättsutredning, säger Fredrik Dahl från Vinge som hör till en av de byråer som slåss om talangerna.

Samtidigt ökar orättvisorna i det svenska samhället och Rami Al-Khamisi hör till dem som pekar på att jurister kan minska klyftorna genom att hjälpa utsatta grupper.

Gäster i Veckans Juridik är:

Rami Al-Khamisi – jur. stud, Stockholms universitet

Fredrik Dahl – advokat och HR-ansvarig delägare, Advokatfirman Vinge

Jonas Ebbesson – dekan och professor, Juridicum Stockholms universitet

Sofia Hylander – opinionsbildare fackförbundet JUSEK

Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.

Medverkande
Chefredaktör, Dagens Juridik
Professor i miljörätt och dekan juridiska fakulteten Stockholms univeristet
Jur stud och författare till rapporten ”Rörelsejurister - Vägen mot en samhällsförändrande juridik – om makt, civilsamhälle och behovet av nya jurister"
Opinionsbildare JUSEK
Delägare och HR-ansvarig advokatfirman Vinge

Senaste videor